yami
yami
19 Mart 2020

Afet Çantasında Neler Olmalı

Deprem başta olmak üzere afetlerden hemen sonra ihtiyaç duyulabilecek malzemelerin yer aldığı malzemelerin listesi




patrick
patrick
29 Haziran 2020




robot
robot
04 Eylül 2020



DEPREM ÇANTASI MALZEMELERİ

1. BOYUNLUK: Boyunluk, boyun ağrılarında boynu bir bakıma dinlendirmek için tercih edilir. Sert bir malzeme olmasından dolayı arka ense ve sırta dayanarak boynun sağa sola yukarı aşağıya hareket etmemesini sağlar. Boyunluğun iki ucu birbirine bağlanarak uygulanır.

2. YANIK ÖRTÜSÜ: Deprem yangın gibi acil durumlarda sıcaktan, soğuktan ve nemden korunmak için kullanılır. İki renklidir. Bir tarafı sarı, diğer tarafı metal renktedir.

• Sarı renkli yönü vücudu ısıtmak için kullanılır.

• Metal renkli yönü vücudu soğutmak için kullanılır.

3. BATİKON: Antiseptik solüsyon, küçük sıyrıklarda kesiklerde ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engellemek için kullanılır. Enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür. Yara olan alan, oksijenli su ile temizlendikten sonra gazlı bez ya da pamuk ile sürülerek yapılır. İçten dışa doğru (soldan sağa doğru) yapılır

4. OKSİJENLİ SU: Oksijenli su, küçük sıyrık ve yaraları temizlemek, bir nevi dezenfekte etmek için kullanılır. Gazlı bez ya da pamuk yardımıyla yara içten dışa doğru (soldan sağa doğru) yapılır.

5. FLASTER (KAĞIT BANT): El, kol, bacak vb. vücudun herhangi bir yerinde üçgen sargı bezi, normal sargı bezi ya da parmak sargı bezi ile sarma işlemi yapıldıktan sonra sabitlemek için kullanılır.

6. ELASTİK BANDAJ: Elastik bandaj burkulma, kırık, çıkık olma durumlarında vücudun herhangi bir yerini sarmak için kullanılır. Kâğıt bant yardımı ile de sabitlenir.

7. HİDROFİL PARMAK SARGI BEZİ: Yara üzerindeki pansuman ya da tamponun sabitlenmesi, zarar görmüş bölgenin tespit edilmesi ve korunması için kullanılır. Sarma işlemi bittikten sonra klips yardımı ile açılması önlenir.

8. SOĞUK KOMPRES: Kas ve eklem bölgelerindeki ağrıların azaltılmasında yardımcı olur ve rahatlamasını sağlar. Burkulan, darbe alan, morluk, ayak şişmesi vb. gibi durumların olduğu uzva koyularak uygulanır.

9. NORMAL SARGI BEZİ: Pansuman yapılan bölgenin sabit kalmasını sağlamakla beraber, sargı yapılacak bölmeye basınç uygulayarak hareketi azaltmak için kullanılır.

10. YARA BANDI: Ciltte veya vücudun herhangi bir yerinde oluşan küçük yaralanmaları iyileştirmek ve korumak için kullanılır.

11. ÜÇGEN SARGI BEZİ: Vücudun herhangi bir yerinin kırılması, burkulması, kanaması ve sabitlenmesi açısından kullanılır. Yaralanmalı vakalarda sıkı bandaj yapılarak, kanamanın durması sağlanır. Kanayan yaraya turnike için de kullanılabilir. Göğüs bölgesi, kol bacak vb. yerlerin sarılması için de kullanılabilir.

12. ÇENGELLİ İĞNE: Vücudun herhangi bir yerini bandaj ya da sargı bezi ile sarıldıktan sonra tutturmak için uygulanır.

13. TERRAMYCİN (YARA VE YANIK KREMİ): Ufak çaplı oluşan yaranın ve ufak çaplı yanıkların iyileşmesi için kullanılan bir merhemdir. Yaralanma için; uygulama yapılacak alan, oksijenli su ile yıkanmalı ve merhem o şekilde sürülmeli daha sonra gazlı bez ya da sargı bezi ile yara kapatılmalıdır.






Cevap Yaz

Cevap yazabilmeniz için Giriş yapmanız gerekiyor.